E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Iesāc gadu ar aktīvu atpūtu

12.01.2023.

Jauns gads – jauns sākums. Tas ir laiks, kad apņemamies piekopt aktīvāku un veselīgāku dzīvesveidu, vairāk ceļot un baudīt kopā būšanu ar ģimeni un draugiem. Esam apkopojuši idejas, kas lieliski saskan ar Jaungada mērķiem un motivēs tos īstenot, nevis pamest novārtā jau gada pirmajās nedēļās. Izkustēties veselības maršrutos, piedalīties jaunā aktivitātē "Ziemas pastaiga" Jelgavā vai doties pārgājienu maršrutā "Nepieradinātā Salaspils" - izvēle ir tavā ziņā. Fiziskas aktivitātes ne vien veicinās pozitīvas emocijas, bet arī uzlabos miegu un palīdzēs mazināt ikdienas stresu.

Vai kāda tava apņemšanās bija vairāk vingrot? Lieliski! Nevelc garumā, sāc šodien! Lai šo mērķi būtu vieglāk izpildīt, dodies dabā, kur varēsi apvienot pastaigu svaigā gaisā ar fiziskām aktivitātēm!

Kampaņas "Aktīva ik diena!" ievaros izveidoti veselības maršruti, kuros vari doties kopā ar saviem tuviniekiem, draugiem un bērniem. 

Veselības maršruts ir vidēji 2 kilometrus gara taka, kurā ir izvietoti informatīvi plakāti ar vingrojumiem veselības veicināšanai dažādām vecuma grupām, kurus ir izstrādājusi veselības centra "Vivendi" fizioterapeite Anna Sproģe.

Ar vilcienu ērti nokļūsi Tukuma un Cēsu veselības maršrutos.

  • Ja vēlies sajust mazpilsētas mieru, bet tajā pašā laikā ļauties mūsdienu dzīves spraigumam, tad dodies uz Tukumu. Te vari apmeklēt muzejus vai doties uz Vecpilsētu, kuras šaurajās un līkumotajās ieliņās vari iejusties kino varoņu lomā - te ir iemūžinātas tādas latviešu kino klasikas pērles kā "Vella kalpi", "Ilgais ceļš kāpās" un citas iecienītas latviešu mākslas filmas. Savukārt omulīgajās kafejnīcās varēsi nobaudīt izmeklētu maltīti, kas jo īpaši garda būs pēc veiksmīgi noietā veselības maršruta. Veselības maršruts iekārtots Kuldīgas ielā 74, kur atrodas sporta skolas stadions un neliels parks, kurā izvietoti informatīvi stendi un trenažieri āra vingrošanai. Attēls: www.spkc.gov.lv. Tukuma veselības maršruts.
  • Mazpilsētas nesteidzīgo dzīves ritumu var piedzīvot arī Cēsīs. Vienā no senākajām Latvijas pilsētām noteikti apmeklē Cēsu pils kompleksu un Vecpilsētu, kurā ir aplūkojami arhitektoniski izteiksmīgi nami, kā, piemēram, 13. gs. beigās celtā Sv. Jāņa baznīca, Rātsnams, Tirgotāju nams, Harmonijas nams un Princešu nams. Padarīt savu ceļojumu vēl aktīvāku varēsi veselības maršrutā, kas sākas pagalmā pie Sociālā centra (Bērzaines iela 16/18), iet cauri ainaviskajai Pirtsupītes gravai gar pils parka malu, tad ielīkumo zaļajā ielā un noslēdzas Bišu ielā. Maršruts noteikti patiks dabas mīļotājiem, jo taka vijas pa ielejām un pakalniem un priecē ar tiešām gleznainām ainavām.Attēls: www.spkc.gov.lv. Cēsu veselības maršruts.

Veselības maršruti jau iepriekš ir izstaigāti un vēlies izmēģināt ko jaunu? Apsver domu doties uz pašu Zemgales sirdi - Jelgavu! Šīs pilsētas šarmu var sajust, apmeklējot Jelgavas pili, Kurzemes hercogu kapenes, Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torni un citus apskates objektus, kas ievērojami ar notikumiem bagātu vēsturi.

Ja Jaunā gada apņemšanās ir ēst veselīgāk, tad noteikti ir vērts iepazīties arī ar vietējo mājražotāju produkciju, nogaršot ģimenes uzņēmuma "Mītavas Čiekurs" no priežu čiekuriem ražotos sīrupus, tēju, ievārījumus, šokolādes un citus gardumus, kas bagāti ar ēterisko eļļu, sveķiem, miecvielām, C vitamīnu un citām vērtīgām vielām. Tāpat vari panašķēties ar kraukšķīgu un veselīgu uzkodu, kas top ražotnē "Pupuchi", – grauzdētām cūku pupām, kas ir lielisks olbaltumvielu avots.

Var doties pastaigā uz Jelgavas promenādi, kur, kā runā, uz pilsētu paveras visskaistākais skats. Lai pastaiga būtu vēl interesantāka, Jelgavas reģionālais tūrisma centrs ir sagatavojis jaunu aktivitāti/spēli "Ziemas pastaiga", kuru izpildot, var tikt pie jaukas balvas, ko būs sarūpējis ZELT, kas ražo smiltsērkšķu produktus veselībai, imunitātes stiprināšanai, uzturam, skaistumam un veselīgas ādas uzturēšanai. 

Spēles ietvaros ir izveidota Jelgavas karte ar stāstījumu par pilsētu. Spēles dalībniekiem jāatrod vietas, kas norādītas kartē, un katrā no vietām nepieciešams iegūt atbildi uz stāstījumā trūkstošajiem vārdiem. Spēles noslēgumā jāatrod divi atslēgas vārdi.

Sava atbilde jādodas iesniegt uz Jelgavas reģionālo tūrisma centru, Akadēmijas ielā 1. Plašāk par spēli un tās nosacījumiem lasi šeit.

Arī netālu no galvaspilsētas var baudīt mieru un ļauties dabas aicinājumam, kārtīgi izkustoties svaigā gaisā. Vari piedalīties pārgājienu ciklā "Dabas apļi", kas šogad norisinās Pierīgā. Līdz 1. februārim pieejami jau pirmie septiņi pārgājieni, savukārt otrs pārgājienu cikls norisināsies no 1. februāra līdz 30. aprīlim. Pārgājienu maršrutu autori ir novadu tūrisma speciālisti, kas īpaši ir atlasījuši un izcēluši sava novada dabas un kultūrvēsturiskās vērtības.

Viens no maršrutiem, kura sākumpunkts ir ērti sasniedzams ar vilcienu, ir Salaspils. Tādēļ saģērbies silti, izvēlies piemērotus apavus, sarūpē kādu siltu dzērienu termosā, kā arī lieti noderēs uzkodas papildu enerģijas lādiņam, un dodies piedzīvojumā!

Salaspils startē ar pirmo no diviem pārgājienu maršrutiem –  "Nepieradinātā Salaspils", kas 14 km garumā, sākoties pie Rīgas ielas 55, ved ārpus centra, gar un cauri pilsētas nepieradināto mazdārziņu rajonam, gar Salaspils Memoriālu, cauri Mežezeru ciematam, gar Dzintariem, gar Rūķu apkaimes pamali, iekšā vēl nepieradinātajā mežā, un pabeidzot maršrutu uz Rīgas ielas, ejot gar Nacionālo botānisko dārzu. Ceļš ir dažāda seguma, gan asfalta klājums, kas ir arī ceļa braucamā daļa, gan grants ceļi, gan meža takas un stigas. 

Foto: salaspils.lv

Maršrutu veicot, ir iespēja pildīt kontrolpunktu uzdevumus, kuros var uzzināt interesantus faktus par Salaspili. Savukārt Dabas apļu pārgājienu cikla beigās, pēc 30.04. būs arī vērtīgu balvu grozu izloze reģistrētajiem maršruta veicējiem.

Izklausās vilinoši? Tad piesakies! Kā to vari izdarīt?

  • Mobilajā telefonā lejupielādē lietotni "Actionbound", kas pieejama gan Google, gan iOS veikalos.
  • Mobilajā lietotnē meklē aktivitātes, kas sākas ar vārdiem "DABAS APĻI". Izvēlies tīkamāko un piemērotāku, piereģistrējies un dodies ceļā, sekojot norādēm lietotnē.
  • Drošībai iesakām maršrutu lejupielādēt, lai interneta pārrāvuma gadījumā nav jāsāk viss no gala.

Lai aktīvs un piedzīvojumiem bagāts gads!

Apskatīt vilciena kustības grafiku un izvēlēties ērtāko reisu iespējams šeit vai "Pasažieru vilciena" mobilajā lietotnē.

Lūdzu, uzgaidiet