E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Lieldienu izrāde, rotaļas un olu ripināšana Jelgavas Vecpilsētā 

21.03.2023.

Šogad, atzīmējot Lieldienas un pavasara atnākšanu, 9. aprīlī pēc ierastā pasākuma “Lieldienu pastaiga Jelgavas pils parkā” vērts iegriezties arī Vecpilsētas kvartālā – Dzīvesziņas un arodu sētā no pulksten 15.00 līdz 18.00 būs sarūpētas vairākas aktivitātes tieši ģimenēm ar lieliem un maziem bērniem.

Vecpilsētas ielas 2 iekšpagalmā muzikālos priekšnesumus papildinās stāsti par putnu balsīm, senlatviešu rotaļas, kas kādreiz piekoptas un bērnu vidū populāras arī mūsdienās, dažādas radošās meistardarbnīcas ar iespēju dekorēt un vārīt olas senlatviešu tradīcijās. Būs arī iespēja izzināt putnu būrīšu tapšanas procesu, pagatavot kādu Lieldienām atbilstošu našķi un iespēja iemācīties jaunas prāta spēles.



Lieldienu pēcpusdienas apmeklētājus priecēs dažādas tradicionālas latviskas aktivitātes. Kopā ar mūziķi un folkloristi Baibu Ērgli būs iespēja uzzināt par latviešu folklorā sastopamajiem putniem un ar dažādiem tautas mūzikas instrumentiem atdarināt putnu balsis. Savukārt ar folkloras kopu “Dimzēns” ikviens ir aicināts iesaistītes jestru Lieldienu laika dziesmu izdziedāšanā un tradicionālu rotaļu iešanā, kā arī katram būs iespēja sev atgādināt vai no jauna iepazīt senlatviešu Lieldienu tradīcijas.

Jaunākos apmeklētājus priecēs radošās apvienības “Teātris un Es” interaktīvā izrāde “Trakās Lieldienas”, kuras laikā arī mazie skatītāji varēs aktīvi iesaistīties izrādes norisē. Savukārt Bērnu un jauniešu mūzikas kluba audzēkņi un pedagogi pārsteigs ar īpašu muzikālu uzvedumu, ar mūzikas instrumentu palīdzību atdarinot dažādas dabas skaņas.
  
Lieldienu svinētāji ir aicināti līdzi ņemt nevārītas olas, lai kopīgi pagalmā pie lielā galda katrs pats ievīstītu savu Lieldienu olu dabas materiālos, veidojot skaistus ornamentus pavasara noskaņās.

Apmeklētājiem būs unikāla iespēja rotātās Lieldienu olas vārīt Dzīvesziņas un arodu sētas atjaunotajā manteļskurstenī, kas ir vienīgais zināmais atjaunotais manteļskurstenis Jelgavā.

Neiztiks arī bez Lieldienu tradicionālajām izdarībām – olu ripināšanas, olu kaujām, pagalmā būs pieejamas lielformāta koka spēles.

Neatņemama senlatviešu Lieldienu tradīcija ir šūpošanās. Šis maģiskais rituāls  simboliski atdarina saules šūpošanos un dancošanu. Arī Dzīvesziņas un arodu sētā pasākuma dienā ikviens varēs no sirds izšūpoties tematiski dekorētās šūpolēs un palīdzēt saulei uzkāpt debesu kalnā.

Čaklākie apmeklētāji ir aicināti piedalīties radošajās darbnīcās un izgatavot savu putnu būrīti, īpašo Lieldienu karameli kopā ar Karameļu darbnīcas meistariem vai glazēt Lieldienu cepumus kafejnīcas “Brokastnīca” radošajā darbnīcā. 

Vairāk par pasākumu lasi šeit.

Pasākuma laikā notiks foto uzņemšana un/vai filmēšana ar mērķi informēt sabiedrību par aktivitāšu norisi, kā arī arhīva uzkrāšanas, dokumentēšanas, saglabāšanas vajadzībām un publicitātes materiālu veidošanai.

Informāciju sagatavoja
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde “Jelgavas reģionālais tūrisma centrs”

Lūdzu, uzgaidiet