E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Krāslavas novads – vieta, kur iepukstas Latvijas sirds

14.12.2021.

Kopš 2020. gada decembra vilciena maršrutu esam pagarinājuši līdz Krāslavai, savukārt no 2021. gada 16. decembra – līdz pat Indrai. Ja Krāslavu vilciens sasniedz un atstāj katru dienu, tad uz Indru tas brauc no ceturtdienas līdz sestdienai.

Vilciena biļete vienā virzienā Rīga-Krāslava maksā 8.65 eiro, Rīga-Indra – 9.45 eiro, un tā jāiegādājas kasē, jo vilcienā ir numurētas sēdvietas, kā arī komforta klases vagoni un epidemioloģiski drošas vides vagoni, kuros iespējams braukt kopā ar pasažieriem, kuriem ir sadarbspējīgs Covid-19 pārslimošanas, vakcinācijas vai testēšanas sertifikāts. Ja jūsu pieturvietā kase nestrādā, tad šādiem pasažieriem ir rezervētas sēdvietas, un biļeti pārdos konduktors kontrolieris vilcienā. Skatiet vilcienu kustības sarakstā, cikos vilciens atiet no jūsu pieturpunkta un cik maksā biļete!

Lai arī klasiskā tūrisma sezona ir beigusies, tomēr kustība #ārgājis noris cauru gadu. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra aicina doties ārā, meklēt mazāk zināmas pērles, baudīt ziemu un Latvijas dabu!

Ļaujiet, lai vilciens aizved jūs uz šādām pērlēm Krāslavas novadā!

Grāfu Plāteru pils komplekss ar parku

Pils iela 6, Krāslava, www.kraslavaspils.lv, kraslavasmuzejs@kraslava.lv

18. gadsimta valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Kompleksa centrālās ēkas – grāfu Plāteru dzimtas rezidences celtniecība sākta ap 1765. gadu pēc arhitekta A. Parako projekta. Celtniecība tika pabeigta 1791. gadā. Pils sienu interjera gleznojumi ir 18. gadsimta Latgales laicīgās arhitektūras izcilākais piemineklis. Līdzās pilij tika uzbūvētas arī saimniecības ēkas: pils pārvaldnieka un dārznieka mājas, laidari, stallis, ledus pagrabi, oranžērija.

Ap pili Daugavas ielejas nogāzēs tika iekārtots apmēram 22 ha liels ainavu parks. Tā dendroloģiskais sastāvs arī tagad ir ļoti plašs – ap 70 dažādu koku un krūmu sugas. Parkā ir atjaunota grota ar noslēpumaino “pazemes eju” un pils sargu – lauvu.
Vienā no kompleksa ēkām atrodas Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs. Bijušajos staļļos skatāma Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja ekspozīcija “Pi vīna golda”, kas stāsta par Krāslavas novadā dzīvojošo piecu tautību kulinārā mantojuma tradīcijām. 2019. gadā staļļos atklāta ekspozīcija “Mākslinieka Valentīna Zlidņa darbnīca” un atklātais krājums “Tēlnieces Vandas Zēvaldes mantojums”, 2021. gadā apskatei nodots atklātais krājums “Vecās mājas stāsts”, kas atspoguļo sadzīves priekšmetu daudzveidību un dzīvojamās telpas iekārtojumu laika posmā no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta 70. gadiem. Tas ir stāsts par iepriekšējo paaudžu dzīvesveidu, tradīcijām un kultūru. Staļļos darbojas arī “Pils restorāns”.

Laimes muzejs

Sporta iela 2, Indra, laime.indra@inbox.lv

Kā dāvana Latvijai tās simtgadē Indrā tika atvērts Laimes muzejs. Tā interaktīvā ekspozīcija aicina ikvienu darboties, sajust un domāt, skatīties nākotnē, nevis pagātnē. Muzeja uzdevums nav sniegt atbildi uz jautājumu “Kas ir laime?”, bet rosināt cilvēkos pozitīvas emocijas, ļauties iespaidiem, radīt, iedvesmot un meklēt katram savu atbildi uz šo jautājumu. Parādīt laimes sajūtas dažādību.

Indra piesaista arvien lielāku ceļotāju skaitu, tāpēc  Indras viesiem ir radīts pārsteigums – atklāta Indras amatnieku istaba. Tajā var iepazīties ar vietējo amatnieku izstrādājumiem un iegādāties unikālus piemiņas suvenīrus. Pie amatnieku istabas izveides strādājusi pagastmeistaru komanda. Pirms dodies uz Laimes muzeju un amatnieku istabu Indrā, lūgums sazināties ar Laimes muzeja vadītāju Ilonu pa tālr. 20266514.

Muzejs “Andrupenes lauku sēta”

Skolas iela 5, Andrupene, Krāslavas novads, laukuseta@inbox.lv

Muzejs “Andrupenes lauku sēta” ir vieta, kur satiekas tradīcijas, amatniecība, kulinārais mantojums, folklora un daba. Savu darbību tas uzsāka 2000. gadā Andrupenes ciema augstākajā vietā, 211 m virs jūras līmeņa.

Apmeklējot muzeju, nokļūsiet Latgales laukos 20. gadsimta sākumā. Lauku sētas saimnieces ikvienu sagaida ar atvērtu sirdi. Te katrs ir kā sen gaidīts viesis.  

Te var apskatīt simtgadīgu lauku māju, klēti, melno pirti, dažādus darbarīkus un sadzīves priekšmetus. Iepriekš piesakoties, var baudīt neparastus un tikai šim reģionam raksturīgus Latgales kulinārā mantojuma ēdienus – kuģeli, guļbešņīkus, pancaku ar cymusu, asuškas, sieru, sviestu, zāļu tēju, šmakovku. Saimnieces šajā sētā prot cept neaprakstāmi gardu maizīti.

Par jautru noskaņu rūpējas folkloras kopa “Sovvaļnīki”, kas aicina kopā dziedāt jestras dziesmas un izdejot dančus. Un ļauties latgaliešu valodas skanējumam.

Ar mērķi saglabāt senos amatus muzeja teritorijā izveidota smēde, kurā var reāli redzēt kalšanas procesu un podnieka darbnīca ar cepli. Cepļa kurināšana un izņemšana vienmēr ir liels notikums, tāpēc arī uz Andrupenes cepļa lielajiem svētkiem tiek aicināti visi interesenti.  

Šī vieta ir iecienīta kāzinieku vidū. Te jauno pāri sagaida ar īpašu programmu, kas balstīta uz tradīcijām un paražām.

Klētī izveidota ērta un mājīga semināru zāle. Bet aiz muzeja – 800 m gara purva taka ar reibinošu vaivariņu smaržu, sārtu dzērveņu klājumu un skanīgām putnu balsīm.

Foto: Krāslavas novada pašvaldība

Plašāka informācija: www.visitkraslava.com

Aicinām pirms brauciena vilcienā izvērtēt savu fizisko stāvokli, kā arī veselības drošības apsvērumus un ievērot visus valstī noteiktos epidemioloģiskos drošības pasākumus.

Lūdzu, uzgaidiet