E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Zemgale gardēžiem

13.09.2022.

“Blondā grēka” valdzinājums, dažādi ogu un augļu vīni, īstas mājas tortes un veselīgi čiekuru, cūku pupu našķi. Jeb īsāk sakot – senu tradīciju un modernā apvienojums ir tas, ko šajā sezonā pilnīgi no jauna jums atklās Zemgale!

Šī ir tā Latvijas daļa, kas jau izsenis bijusi pazīstama ar savu kulināro mantojumu – kādreiz plaši zināma ar savu Kaucmindes Mājturības skolu, arī mūsdienās šī puse savu gardēžiem labvēlīgo slavu saglabājusi. Te var atrast gan visplašāko produktu klāstu un augošas ražotnes, gan zinošas saimnieces, kuras viesmīlīgi uzņems un pacienās arī ar kādu līdz šim vēl nemēģinātu delikatesi.

Našķēties, baudīt un atklāt!

Ar mērķi atbalstīt vietējo tūrismu Zemgales plānošanas reģions kopā ar visām novada pašvaldībām tūrisma informatīvajā kampaņā “Zemgale aicina!” piedāvā ikvienam sev atklāt šīs Latvijas daļas īpašās garšas un produktus, kas top no vietējām izejvielām gan pēc senču jau pārbaudītām, gan pavisam modernām receptēm.

Rudenim piestāv gan uz ugunskura tapusi zupa un dažādi tradicionāli un sātīgi ēdieni, gan kāda īpaša alus kausa vai vīna malka baudīšana ar uzkodām un sirsnīgām sarunām. Bez īpaša piedāvājuma nepaliks arī našķu mīļotāji, jo Zemgalē var atrast visu – no klasiskās “Gotiņas” līdz pat čiekuru ievārījumam un cūku pupu kraukšķiem. Tāpēc atliek vien noskatīt vilinošāko piedāvājumu ar vilcienu sasniedzamajā Aizkraukles, Dobeles, Jēkabpils vai Jelgavas novadā, kā arī Jelgavas pilsētā un doties garšas kārpiņu ceļojumā, izzinot arī dažādu produktu tapšanas procesu un vēsturi.

Slavenā “Gotiņa” un alus ozolkoka mucās Aizkraukles novadā

Vīnu pazinējiem jādodas uz Skrīveru pakalniem, kuros aug izcilu šķirņu āboli, ogulāji un rabarberi. Uzņēmumā “Drunka” var degustēt un arī iegādāties gan vīnus un liķierus, gan kādu stiprāku dzērienu.

Skrīveros nedrīkst palaist garām iespēju atgriezties bērnībā, no jauna izbaudot konfekti “Gotiņa”, – slavenā našķa degustāciju, konfekšu tīšanas meistarklasi un citas nodarbes, kas iepriecinās gan bērnus, gan pieaugušos, piedāvā gan Skrīveru pārtikas kombināts, gan “Skrīveru saldumi” savā “Emociju fabrikā”, aicinot ikvienu ražot arī savas labās emocijas un radoši izpausties. Turklāt, uzrādot derīgu vilciena biļeti, kurā viena no pieturvietām ir Skrīveri, var iegūt 2 eiro atlaidi uz šo meistarklasi.

Kad našķu gana, jādodas uz saimniecību “Rīta putni” Kokneses pagasta Bilstiņos. Te atrodas paipalu olu un gaļas delikatešu ražotne “Olalā!” un “Bučers”, mierpilns un garšām bagāts ziedu, augļu un dārzeņu dārzs, kas sevī ieskauj romantisku siltumnīcu “Love garden”, kā arī veikals “Bārs un bode”, kurā iegādāties svaigākos produktus un pavadīt mirkli kopā ar saimniekiem un laiku ar draugiem. Iespējams pieteikties arī dažādām degustācijām.

Ābols goda vietā Dobelē

Ābolu diena šogad Dobelē notiks 1. oktobrī. Tas ir Latvijas sulīgākais festivāls, kurš šogad jau 12. reizi pulcēs vienkopus novada un apkārtnes mājražotājus, stādaudzētājus un augļkopjus, lai piedāvātu labāko, kas nācis no dabas. Šajā dienā ābols ieņem goda vietu gan dažādās sporta aktivitātēs, gan atrakcijās maziem un lieliem, aicinot izbaudīt dzīvespriecīgas izklaides muzikālā pavadījumā.

Ļauties “Blondajam grēkam” un neparastiem našķiem Jelgavā un Jelgavas novadā

Daudziem jau ir pazīstama alus darītava “VIEDI”, kas kopš 2015. gada, apvienojot kvalitatīvas izejvielas un mūsdienīgas metodes, piedāvā citādu alu. Te atraktīva un zinoša gida pavadībā var iepazīt alus darīšanas procesu no iesala līdz gatavam produktam un degustējot ļauties “Blondajam grēkam”, griezties “Cīruļputenī” vai satikt “Pamelu”, bet ražotnes veikaliņā iegādāties sev tīkamāko alu līdzņemšanai. Tāpat visdažādāko garšu “craft alu” piedāvā alus darītava “Hopalaa”. Tās saimnieki savu ikdienu raksturo koši – “dauzīšanās” ar garšām, nebeidzami eksperimenti un radoši atklājumi, tāpēc te līdzās jau pierastām šī dzēriena garšām varēsiet saprast, ko nozīmē gan augļains, gan pūdēts, dūmu un pat šokolādes alus.

Neparastus našķus piedāvā gan ģimenes uzņēmums “Mītavas Čiekurs”, gan cūku pupu kraukšķu ražotne “Pupuchi”. “Mītavas Čiekurs” rada dažādus produktus imunitātei un elpceļu veselībai no Latvijas priežu pumpuriem un čiekuriem. Zemā temperatūrā, lai saglabātu priežu čiekuru veselīgās un vērtīgās īpašības, te tiek ražoti sīrupi, tēja, čiekuri sīrupā, ievārījumi ar medu un ogām, kā arī šokolādes, karameles un citi vērtīgi našķi. Uzņēmumā tiek piekopta bezatkritumu pieeja jeb zero waste, inovatīvie produkti ražoti bez cukura, un to iepakojums ir otrreiz pārstrādājams. Savukārt “Pupuchi” piedāvā kraukšķīgu un veselīgu uzkodu no cūku pupām – tas ir olbaltumvielām bagāts un satur septiņas no astoņām būtiskajām aminoskābēm, kas nepieciešamas ikviena cilvēka veselībai. Viesi uzņēmumā var ne tikai ielūkoties ražotnē, bet arī darboties līdzi un piedalīties produktu degustācijā.

Savukārt to, kā Zemgalē uzlabota slavenā itāļu virtuve, var izbaudīt svaigās pastas ražotnē SIA “PastaHouse”, kas nodarbojas ar 100 % dabīgu, ātri pagatavojamu makaronu ar paaugstinātu uzturvērtību ražošanu (ColorPasta un PowerPasta). Te var iepazīt veselīgu pārtikas produktu ražošanas ciklu, pašiem iemēģināt roku svaigās pastas gatavošanas pamatos, uzzināt vairāk par uztura būtisko nozīmi cilvēka dzīvē, kā arī iegādāties veselīgus produktus līdzņemšanai.

Jaunu garšu atklājumi ļaus jums pavisam vienkārši sarīkot nelielus svētkus ikdienā, un – kas zina! – varbūt kaut ko no nogaršotā vēlēsieties turpmāk iekļaut arī savā ierastajā ēdienkartē. Savukārt tie, kas sevi jau pieskaita gardēžu pulkam, varēs palepoties ar vēl nebijušā baudīšanu un jaunu nianšu atklāšanu gan dzērienos, gan ēdienos. Vērts pamēģināt un turpināt našķēties!

Citi restorāni un kafejnīcas Zemgalē, sasniedzami ar vilcienu

Aizkraukles novadā
Kūkas un kafija
-    Konditoreja “Melānija” Aizkrauklē
-    Konditoreja kafejnīca “AK gardumi” Aizkrauklē

Ģimenēm ar bērniem
-    “Panna Cafe Koknese”
-    Restorāns “Vilar Hotel” Aizkrauklē
-    Kafejnīca “Betija” Aizkrauklē
-    “KWB Street food restaurant” Aizkrauklē

Saimniecības un mājražotāji
-    ZS “Ragāres” Skrīveros
-    ZS “Janavas” Kokneses pagastā
-    “Divu māsu virtuve” Skrīveros
-    “Sulu māja” Skrīveros
-    Skrīveru mājas saldējums

Jēkabpils novadā
Kūkas un kafija
-    “Lii konditoreja” (piedāvā arī saldumu gatavošanu pēc iepriekšēja pasūtījuma, meistarklases; piektdienās un sestdienās darbojas saldumu veikals)
-    Konditoreja veikals “Kūku paradīze”

Ģimenēm ar bērniem
-    Kafejnīca “Lauku šiks”
-    Kafejnīca “Gaļas nams”
-    “Studio pizza” – jauna picērija Jēkabpilī uz Vecpilsētas laukuma

Jelgavā un Jelgavas novadā
Kūkas un kafija
-    Konditorejas studija “Tarte”
-    Kafijas un brokastu bārs “Academia”
-    Kūku bode “Putni”

Ģimenēm ar bērniem
-    Restorāns “Famille”
-    Bārs “Meka”
-    Kafejnīca restorāns “Zemnieku cienasts”

Saimniecības un mājražotāji
-    Trifeļu dārzs
-    Mālkalnu ģimenes saimniecība “Blūdži”
-    Šitake sēņu audzētava “Trubenieki”
-    Tomātu audzēšanas saimniecība “Dzērves”
-    “ZELT” Smiltsērkšķu dārzs

Plašāka informācija par akciju un kulinārajām iespējām šeit.

Informāciju sagatavoja
Zemgales plānošanas reģions

 

Lūdzu, uzgaidiet