E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Tavas skaistākās brīvdienas saullēktu pusē - Zilupē

Foto: visitludza.lv
20.03.2023.

Latgales mazā "Cinevilla" ar lauku apkaimes ainavu, neskartu dabu un senatnīgām mājām, tāda ir Zilupe - sakopta mazpilsēta Latvijas galējo austrumu pierobežā, kuru tik ļoti iecienījuši kino režisori, uzņemot te dažādu žanru filmas. Viena no jaunākajām te uzņemtajām pašmāju filmām ir režisora Viestura Kairiša “Melānijas hronika”.

Uz Zilupi ērti nokļūsi ar vilcienu. Lai arī ceļā no Rīgas būs jāpavada vairāk par četrām stundām, tas būs ātrāk un lētāk, nekā braucot ar auto. Turklāt tev būs iespēja veltīt laiku sev, vērojot apkārtni aiz loga vai lasot grāmatu. Lai ceļojums būtu vēl aizraujošāks, līdzi ņem arī velosipēdu, tādejādi varēsi nokļūt vairākos apskates objektos.

Izkāpjot Zilupes stacijā, sajutīsi vēstures dvesmu, jo tieši šeit paralēli Ventspils-Maskavas-Ribinskas dzelzceļa būvniecībai ap 1900. gadu izbūvēja pirmo Zilupes stacijas ēku, kuras tuvums veicināja šīs vietas strauju izaugsmi, un jau 1931. gadā Zilupe no maza miestiņa kļuva par pilsētu, kurā bija atvērtas katoļu, luterāņu un pareizticīgo baznīcas, ebreju sinagoga un baptistu lūgšanu nams. Savukārt plašajā depo ēkā remontēja lokomotīves un vagonus, bija uzcelts ūdenstornis un sūkņu stacija.

Ja vēlies redzēt, kā mūsu platuma grādos iespējams izaudzēt melones un arbūzus, tad dodies uz apskates saimniecību “Bites”. No jūnija var vērot, kā “precas” melones, arbūzi un ķirbji. Pēc 6. augusta sākas šo saldo dienvidu augļu degustācija un iegāde. Nelielais mājražošanas uzņēmums piedāvā arī priežu čiekuru, priežu pumpuru, vīgriežu, Zilupes upes mētras un kļavu ziedu sīrupu. Pieejami amatnieku darinājumi un puzuru izgatavošanas komplekti.

Foto: Apskates saimniecība “Bites”. visitludza.lv

“Bitēs” atrodas arī Eiropas Savienības nozīmes biotops – Sauso smiltāju pļavas, kas īpaši košas ir maijā un jūnijā, kad zied laimiņi, savvaļas neļķu audzes un vairāki zaļziedu un citu krāsu orhideju  eksemplāri.

Saimniecības namatēvs un tāšu meistars Jurijs Ivanovs, kura apstrādes darbnīcai 2017. gadā ir piešķirta kultūras zīme “Latviskais mantojums”, ar reģeneratīvo metodi, pēc autentiskiem paraugiem atjauno Zilupes apkaimes tāšu apstrādes tradīcijas, radot dažādus sadzīves priekšmetus. Meistars piedāvā paraugdemonstrējumus un radošās darbnīcas, kuru laikā apmeklētāji var uzzināt, kā var arī paši mājās izveidot kādu cibiņu, taurīti vai rokturi.


Foto: Tāšu meistars Jurijs Ivanovs. visitludza.lv

Savukārt floras dizainere un saimniecības namamāte Ilga Ivanova aicina interesentus uz floristikas un rudzu salmu pārvērtību radošajām darbnīcām un paraugdemonstrējumiem adīšanai uz siena dakšām. Ilga sniedz arī gida pakalpojumus ekskursijām pa Zilupi un Zilupes apkārtni. Kā, piemēram, var doties ekspedīcijā pa “Zilupes filmu ciemu” un noskaidrot, kādēļ tieši Zilupes novadu kino ļaudis ir to tik ļoti iemīlējuši. Būs iespēja apmeklēt filmēšanas vietas, aplūkot rekvizītus un dzirdēt stāstus par to tapšanu. Plašāk par pārējām piedāvātajām ekskursijām lasi šeit.

Foto: Floras dizainere Ilga Ivanova. visitludza.lv

Pieteikt apmeklējumu uz apskates saimniecību “Bites”, radošajām darbnīcām vai ekskursijām vari, sazvanoties ar Ilgu pa tālruni 28656530 vai rakstot uz e-pasta adresi ilgaivanova@inbox.lv.

Apskates vērta šajā omulīgajā pierobežas pilsētiņā noteikti būs arī Savelinku kapliča, jo īpaši pārsteigs tās altāri, kas dekorēti ar bagātīgiem baroka stila kokgriezumiem. Tiek uzskatīts, ka to tapšanā izmantots tikai nazis. Šī unikālā celtne tika celta kā baznīca, bet, kad 1932.gadā Zilupē iesvētīja jauno katoļu dievnamu, Savelinku baznīca sāka kalpot kā kapliča.

Foto: Savelinku kapliča. visitludza.lv

Apmeklējumu nepieciešams pieteikt iepriekš, zvanot uz 28656530 vai 29593089.

Ja esi gatavs doties tālākā velo izbraucienā, tad īstā izvēle būs apmeklēt 18. gs. celto Pasienes Svētā Dominika Romas katoļu baznīcu. Tā ir viena no skaistākajām sakrālajām poļu jeb Austrumeiropas baroka stila celtnēm Latgalē. Uz mirkli var likties, ka esi atbraucis uz Aglonu. Dievnama baltie torņi atgādina Aglonas baziliku. Un nav jau brīnums – abas svētvietas uzbūvēja dominikāņu mūku ordenis, tādēļ ārējā līdzība ir saglabāta. Baznīca ir saglabājusi savu sākotnējo veidolu ar krāšņo poļu baroka interjeru, ko veidojuši gan vietējie, gan ārzemju meistari.


Foto: Pasienes Sv. Dominika Romas katoļu baznīca. visitludza.lv

Apmeklējumu nepieciešams pieteikt iepriekš, zvanot uz 28656530 vai 29593089 .

Pēc pozitīvām emocijām bagātās dienas noteikti ir vērts piedzīvot arī skaistāko saullēktu Zilupes krastā, nesteidzīgi malkojot ābeļu un bumbieru fermentētās tējas

Apskatīt vilcienu kustības grafiku un iegādāties e-biļeti iespējams šeit vai “Pasažieru vilciena” mobilajā lietotnē.

Lūdzu, uzgaidiet