E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Tavas skaistākās brīvdienas saullēktu pusē - Ludzā

Foto: Ludzas novada TIC
20.03.2023.

Vai vēlies uzzināt, kā garšo īsts latgaļu ēdiens, vērot krāšņu kultūrvidi un skaistus dabas skatus? Tad dodies uz senāko Latvijas pilsētu – Ludzu! Šo ezeriem un mežiem bagāto vietu Baltijas latgaļu ciltis dzīvošanai izvēlējās jau pirmajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras. Starp Mazo un Lielo Ludzas ezeru tika uzcelta latgaļu koka pils, tai apkārt sāka augt darbīga un turīga pilsētiņa, kuru pēcāk nodēvēja pils ķēniņa meitas Lūcijas vārdā par Ludzu.

Aizraujošos stāstos pa kolorīto pilsētiņu tevi aizvedīs audiogids, kurš būs tavs uzticams sabiedrotais pastaigā pa Ludzas vecpilsētu. Tevi apburs 19. gs. koka apbūve, šaurās ieliņas un Senais tirgus laukums, kurā savulaik ritēja īsta tirgus rosība.

Vērot skaistāko pilsētas panorāmu varēsi no pilskalna, kurā ir izvietotas Ludzas viduslaiku pilsdrupas. 1399. gadā vācu krustneši te uzcēla varenu pili – trīsstāvīgu mūra celtni ar 6 torņiem, 3 vārtiem un 2 priekšpilīm. Lai arī pils mūri saglabājušies tikai daļēji, tie joprojām pārsteidz ar savu varenību.


Foto: Ludzas viduslaiku pilsdrupas. K. Kiziks. visitludza.lv

Atklāt novada vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, gūt priekšstatu par iepriekšējo gadsimtu ēkām un sadzīvi Latgales laukos, kā arī uzzināt par putniem un dzīvniekiem, kuri sastopami Latgales biotopos, varēsi Ludzas Novadpētniecības muzejā.


Foto: Ludzas Novadpētniecības muzejs. visitludza.lv

Noteikti apmeklē arī Ludzas Lielo sinagogu, kas ir viena no 19. gs. radītajām visvecākajām sinagogām Eiropā. Te varēsi aplūkot senās koka konstrukcijas, zvaigžņoto debess jumu griestos, restaurētos senos zīmējumus un mēbeles.

Uzzināt par seno latgaļu dzīvi un apskatīt tautas tērpu kolekciju dodies uz Ludzas amatnieku centru.


Foto: Ludzas amatnieku centrs. visitludza.lv

Dažādu laikmetu tērpus ne vien apskatīt, bet arī pielaikot iespējams salonā “Pelnrušķītes sapnis”. Te varēsi arī izbaudīt dabas skaņu meditāciju un atklāt dažādas senas veselības receptes.

Ja vēlies izbaudīt mierīgu pastaigu, pasēdēt uz soliņa pie krāsainās strūklakas, tad dodies uz Ludzas pilsētas parku.


Foto: Ludzas pilsētas parks. visitludza.lv

Savukārt izcila vieta saulrieta sagaidīšanai ir pontonu tilts Mazajā Ludzas ezerā, kas ir garākā pastaigu taka virs ūdens Latvijā.


Foto: Pontonu tilts Mazajā Ludzas ezerā. visitludza.lv

Vai vēlies vakariņot īpašā vietā? Tad dodies izbraucienā ar plostu pa Mazo Ludzas ezeru, vērojot pilsētas panorāmu un tiesājot gardu ēdienu.

Ja padomā ir aktīva laika pavadīšana, tad izvēlies Atpūtu Lūdzā un dodies piedzīvojumā pa Ludzas ezeriem ar SUP vai vindsērfinga dēļiem, izbrauc ar laivu un gūsti adrenalīnu, kārtīgi izvizinoties ar ūdens motociklu!


Foto: visitludza.lv

Ludzas novadā atradīsi arī vietējo mājražotāju gardumus - augļu sukādes, tējas, garšvielas, medu un citu vietējo lauksaimnieku un amatnieku produkciju.

Apskatīt interesantus dabas un vides objektus, kā arī vērot pilsētas ainavas no dažādiem neierastiem skatu punktiem varēsi, pastaigājoties pa kādu no 16 Ludzas apkārtnes gleznainajām pārgājienu takām.

Apskatīt vilcienu kustības grafiku un iegādāties e-biļeti iespējams šeit vai “Pasažieru vilciena” mobilajā lietotnē. Lai nokļūtu vairākos apskates objektos, līdzi ņem arī velosipēdu (velosipēda pārvadāšanai vilcienā nepieciešams iegādāties bagāžas biļeti).

Lūdzu, uzgaidiet