E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

30. septembrī un 1. oktobrī Eiropas Putnu vērošanas dienas arī vilcienu maršrutos

29.09.2023.

Šajā nedēļas nogalē, 30. septembrī un 1. oktobrī, tiek atzīmētas Eiropas Putnu vērošanas dienas, aicinot ikvienu individuāli, ar draugiem, ģimenēm vai organizētās eksursijās vērot gājputnu rudens migrāciju.

Apkopojām dažas putnu vērošanas vietas, kas ir ērti sasniedzamas ar vilcienu.
 

Satiec vienu no vecākajiem paugurknābja gulbjiem Ķengaragā

30. septembrī brauc ar vilcienu līdz pieturai “Šķirotava” un tad pa Ikšķiles ielu dodies līdz Mazjumpravmuižas dīķim, lai no plkst. 10.00 līdz 14.00 kopā ar ornitologu Ruslanu Matrozi vērotu putnus pie Daugavas.

Daugavas posms pie Ķengaraga - no Mazjumpravmuižas līdz Dienvidu tiltam - ir populāra putnošanas vieta, kur ir iespējams ieraudzīt daudzu sugu ūdeņu putnus, pastaigājoties gar pašu upes malu vai pa labiekārtotu promenādi.

Ekskursijas laikā varēs uzzināt par šīs vietas putnu faunu, tās izmaiņām pēdējās divās desmitgadēs, no tuvas distances pavērot sugas, kuras ir pieradušas pie cilvēku klātbūtnes, un arī migrējošos putnus, kuri izmanto Daugavu kā migrācijas ceļu.

Būs iespēja ieraudzīt arī vienu no vecākajiem ligzdojošajiem paugurknābja gulbjiem Rīgā - 13 gadus vecu mātīti, kura Ķengaraga dīķī ligzdo 8 gadus pēc kārtas -, un poļu morfas mazuļus, kuri ir baltas (nevis pelēkas) krāsas un ar rozā kājām.

Plašāk šeit.


Attēls: putnudienas.lv
 

Digitāla putnu trase un ģimenes velobrauciens Ķemeru apkārtnē

30. septembrī un 1. oktobrī Ķemeru Nacionālajā parkā notiek “Ceļotāju dienas”, kas papildinātas ar putnu vērošanas aktivitātēm.

Velo entuziastiem 30. septembrī jāņem līdzi velosipēds un jābrauc vilcienā līdz Ķemeriem. Te plkst. 11.00 norisināsies Ģimeņu velobrauciens Ķemeru apkārtnē. Pulcēšanās notiks pie Ķemeru Nacionālā parka dabas centra Meža mājā, Ķemeros. Dalība ir bez maksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Brauciena laikā tiek plānots apskatīt Meža māju, Ķemeru kūrorta parku un ūdenstorni. Savukārt pie Slokas ezera ieplānots pikniks ar ugunskuru un putnu vērošanas aktivitātēm. Daļu maršruta - Slokas ezera pastaigu takas koka laipu posmu gar ezeru - paredzēts mērot kājām, stumjot riteni pie rokas. Līdzi jāņem dzeramais ūdens, uzkodas un cepamlietas piknikam. Kopējais maršruta garums ir ap 9km.


Attēls: Kemeri alternative tours

Savukārt gan sestdien, gan svētdien visas dienas garumā būs iespēja veikt digitālo putnu trasi ar izlaušanās spēles elementiem pie Ķemeru Nacionālā parka dabas centra Meža mājā, Ķemeros. Nepieciešama uzlādēta viedierīce ar interneta pieslēgumu; jānoskenē pie dabas centra atrodamais QR kods un jāseko uzdevumiem.

Plašāk par visām “Ceļotāju dienas” aktivitātēm lasi šeit.


Attēls: putnudienas.lv
 

Pastaiga pa Torņakalnu gar Māras dīķi uz Bieriņiem

Vēl viens galamērķis sestdienai, 30. septembrim, – Torņakalns. Te Kārlis Sīlis - vietējais putnu pazinējs, kā arī dabas vērotājs - vedīs pastaigā pa Torņakalnu gar Māras dīķi uz Bieriņiem. Būs iespēja vērot rudenī sastopamos putnus un dabu, kurā tie dzīvo. Tikšanās noteikta plkst. 8.00 Ojāra Vācieša ielā 2 pie Torņakalna bibliotēkas (blakus stadionam). 

Ģērbšanās atbilstoši laika apstākļiem, rēķinoties ar nedaudz dubļainu taku apmeklēšanu. Līdzi ieteicams sarūpēt arī ēdienu un siltu dzērienu. 

Vēlama iepriekšējā pieteikšanās pa tālruni 27440053 vai rakstot uz karlissilis@gmail.com.

Plašāk šeit.


Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ne tikai vērot spārnotos draugus, bet arī ziņot līdz svētdienas, 1.oktobra, plkst.16.00 par saviem putnu novērojumiem portālā "Dabasdati.lv", tādā veidā iesaistoties sabiedriskajā zinātnē un palīdzot pētniekiem iegūt aptverošākus datus tālākiem pētījumiem ornitoloģijā.


Apskatīt vilcienu kustības grafiku un iegādāties e-biļeti iespējams šeit vai “Pasažieru vilciena” mobilajā lietotnē.
 

Lūdzu, uzgaidiet